Skuplje i teže do kredita

Bez autora
Jan 24 2011

Hrvatski su građani od Nove godine podignuli mnogo manje kredita nego što se očekivalo. No ne zbog toga što su naglo počeli bolje živjeti, pa se više nemaju potrebe zaduživati, već zbog iznimno kompliciranog postupka dobivanja kredita. Razlog je naravno, usklađivanje našeg pravosuđa sa stečevinom Europske unije. Kao da povećanje kamata prošlih godina nije bilo dovoljno, dizanje kredita donosi novi trošak. Razlog - veća birokracija i više papira koje je potrebno ispuniti. Papiri koji imaju veću pravnu snagu, ali ono bitno za građane - i veću cijenu. Bankari priznaju da se broj odobrenih kredita bitno smanjio. Prije 1. siječnja posjet javnom bilježniku, koji je uključivao samo ovjeru potpisa, građane je stajao 46 kuna. S Novom godinom i novim pravilnikom minimalni troškovi penjali su se na čak 250 kuna, dakle pet puta više. Kad su uvidjeli da je riječ o prevelikom poskupljenju, u Ministarstvu pravosuđa smanjili su ih na 100 kuna.

Skuplje i teže do kreditaHrvatski su građani od Nove godine podignuli mnogo manje kredita nego što se očekivalo.

No ne zbog toga što su naglo počeli bolje živjeti, pa se više nemaju potrebe zaduživati, već zbog iznimno kompliciranog postupka dobivanja kredita. Razlog je naravno, usklađivanje našeg pravosuđa sa stečevinom Europske unije.

Kao da povećanje kamata prošlih godina nije bilo dovoljno, dizanje kredita donosi novi trošak. Razlog - veća birokracija i više papira koje je potrebno ispuniti. Papiri koji imaju veću pravnu snagu, ali ono bitno za građane - i veću cijenu. Bankari priznaju da se broj odobrenih kredita bitno smanjio.

Prije 1. siječnja posjet javnom bilježniku, koji je uključivao samo ovjeru potpisa, građane je stajao 46 kuna. S Novom godinom i novim pravilnikom minimalni troškovi penjali su se na čak 250 kuna, dakle pet puta više. Kad su uvidjeli da je riječ o prevelikom poskupljenju, u Ministarstvu pravosuđa smanjili su ih na 100 kuna.

U Javnobilježničkoj komori ističu da je ova promjena bila nužna. Navode - zbog usklađivanja se s pravnom stečevinom Europske unije. A to usklađivanje stoji, pa će ga, unatoč intervenciji Ministarstva pravosuđa, građani plaćati dvostruko skuplje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik